Goud blijkt dit jaar weer de veilige haven in roerige beurstijden. De stijging van de prijs stimuleert ook de vraag naar goudmunten.

Door de onrust op de aandelen- en valutamarkten, zorgen om de wereldeconomie en de verwachting dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken binnenkort de rente zal verhogen, is de prijs van goud na drie opeenvolgende jaren van daling dit jaar al met ruim 15 procent opgelopen.

Door de prijsstijging trekt ook de vraag naar fysiek goud weer aan. Zowel kleine als grote beleggers slaan goud in.

In februari verviervoudigde de verkoop van de American Eagle Coin, een gouden Amerikaanse munt, naar 83.500 troy ounce (31,1 gram), tegen 18.500 een jaar eerder.

Overigens daalden de verkopen in vergelijking met januari met 33 procent, maar dat was dan ook de beste maand in meer dan zeven jaar.

Crisis

Doordat de centrale banken wereldwijd sinds de crisis van 2008 de geldpers hebben aangezwengeld en de rente fors hebben verlaagd, werden de aandelenmarkten aangejaagd en lieten beleggers goud links liggen.

Hoewel de stijging van goudprijs de afgelopen weken wat is afgevlakt, denken sommige analisten dat de prijs verder zal oplopen. Zo meent Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis dat de prijs zal oplopen naar 1.900 dollar voor een troy ounce goud, tegen 1.240 dollar dinsdagochtend.

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs ziet de prijsstijging juist als een goed moment om weer te speculeren op een prijsdaling. De bank voorziet de komende drie maanden een daling richting 1.100 dollar en hanteert een koersdoel van 1.000 dollar voor de komende twaalf maanden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl